2015. január 1., csütörtök

Fogadom!

Kedves Olvasó,

ma van 2015 első napja.
Az év első napjához kötődnek az újévi fogadalmak .

Új év, új élet. Változtatni fogok az életemen!


Sok olyan dolog van az életünkben, amit szeretnénk megváltoztatni. A változásnak kell valami nevezetes kezdő időpont. Mivel január elsején egy új naptári időszak kezdődik, kézenfekvőnek látszik, hogy ezzel a nappal kezdjünk el valami változást. Ezért fogadalmakat teszünk, - gyakran írásba is foglaljuk őket - hogy mi mindenen fogunk változtatni az új évben.

- Lefogyok ....kilót ...... napig.
- Leszokom a dohányzásról.
- Nem kések el rendszeresen a munkahelyemről.
- Nem veszek több cipőt.
- stb.

Sajnos ezekben a fogadalmakban, az esetek nagy részében már a fogantatásakor kódolva van az elbukás.
Lelkesen hozzáfogunk, és néhány napig-, hétig, hónapig küzdünk hősiesen. Betartjuk a diétát, nap mint nap megküzdünk a szörnyűséges nikotin éhségünkkel, beállítunk még két ébresztő órát, és fél órán keresztül zeng a ház tőlük, hogy időben fel tudjunk kelni és ne késsünk el a munkahelyünkről, elsétálunk a januári kiárusítást hirdető kirakatok előtt, ahonnan szinte integetnek a szebbnél szebb cipők, de mi összeszorított fogsorral tovább sétálunk. stb.
Aztán megszegjük egyszer-kétszer-háromszor a fogadalmat, míg végül feladjuk. És nem lesz más az újévi fogadalmunk, mint egy újabb kudarc az életünkben.

Jogosan merül fel most Önben:

De ha nem fogadok meg semmit, esélyem sem lesz, hogy változtassak!

Jogos a felvetése. A változtatás igényének felmerülése alapvetően szükséges, és a döntést is meg kell hozni arról, hogy belevágunk. Akkor meg hol a hiba?
Fogadalmaink legtöbbször valami elvonást, megszorítást fogalmaznak meg. Elvenni magunktól, megvonni valamit nem jó, nem örömteli dolog. Ám ha kicsit átgondoljuk, az áhított változás elérhető úgy is, hogy az számunkra vonzó, örömteli legyen. Mielőtt megtesszük a fogadalmat nézzünk utána, hogy hogyan érhetnénk el a célunkat jókedvvel!

Például ha fogyni szeretnénk.

Ha húsevők vagyunk, keressünk egy olyan táplálkozási rendszert, amiben a húsevés dominál mindamellett, hogy fogyni lehet vele (pl. Atkins ). Így nem lesznek elvonási tünetek, hiszen a kedvenc ételünkből eleget ehetünk.
Ha viszont jobban kedveljük a húsmentes ételeket, akkor keressünk egy olyan diétát, ami ehhez az ízléshez illeszkedik (pl. Ornish), ebben az esetben sem kell lemondani a kedvenc ételeinkről a súlyunk mégis csökkenni fog.
És mi a helyzet, ha mindenevők vagyunk és legjobban az anyukánk vagy a nagymamánk féle ételeket szeretjük? Erre is van ma már megfelelő megoldás (pl. Kilófaló), ez az étrend tartalmaz mindenféle ételt, amit megszoktunk és szeretünk, s leadhatjuk vele a súlyfelesleget is.
A mozgás pedig mindenféle életmód-rendszernél fontos, ezért gondoljuk végig, mi az amit mindig szívesen teszünk, és iktassuk be azt a napirendünkbe!

Így már nem lemondás, megvonás (büntetés) a fogadalom, hanem örömteli változás. Én valahogy így fogalmaznék:

- Szeretnék csinosabb lenni. Fogadom, hogy mostantól életmódot váltok és a .................rendszer szerint fogok táplálkozni, mert az számomra ideális ételeket tartalmaz. És az idén hetente legalább 3-szor én viszem a kutyát sétálni reggelente. 



Ha a dohányzásról akarunk leszokni,

ne a leszokás legyen önmagában a cél, hanem valami pozitív, amit a leszokás támogatni fog!
Például, ha már minden reggel köhögünk rendesen, és az első slukkig fáj a tiszta levegő beszívása, a lépcsőn meg, az első emeletre is nehezünkre esik már lihegés nélkül feljutni, akkor jó cél lehet, hogy az egészségünket rendbe akarjuk tenni.
Vagy ha gyermek vállalás előtt állunk, ott a cél, hogy a gyermekünk egészséges legyen.
Ha pedig a külső megjelenés fontos a számunkra, célul tűzhetjük ki a szép bőrt, a fehérebb fogakat, a jobb illatot.
Így már nem megvonás jut majd eszünkbe, hanem az áhított pozitív cél elérése. Ezt én az alábbi szerint írnám le:

- Szeretnék egészségesebb életet élni, hatalmas lélegzetet szívni a tiszta levegőből amikor felérek a legközelebbi kiránduláson a hegytetőre. Szeretnék szabadságot a mozgásban, hogy még az ujjaim hegyéhez is friss, oxigéndús vér érkezzen. Ennek érdekében fogadom, hogy keresek egy számomra ideális leszoktató módszert, aminek segítségével leszokom és elérem a célomat.



A késős személy

Nos, ő szintén egy másik, pozitív cél elérését tűzheti ki maga elé, melyhez csak eszköz lesz a korábban kelés.
Pozitív cél lehet például, hogy ha korábban indul el, akkor még lesz ideje munkakezdés előtt a kollégákkal kávézni és beszélgetni pár szót, amitől jobb kedvűen indulhat a napja.
Vagy elkerülheti a napi letolást a főnöktől.
Esetleg a pozitív változás még pozícióbeli előrelépést is jelenthet a számára hosszabb távon. Talán így vonzóbb lenne a fogadalom:

- A munkámmal elégedettek a munkahelyemen, csak a késések miatt nem bíznak bennem eléggé. Szeretném, ha a főnököm újra bízna bennem, és ezáltal elnyerhetném a munkám alapján már rég megérdemelt csoportvezetői posztot. Ezért fogadom, hogy mostantól frissen ébredek, minden ébredéskor az új posztom lebeg majd a szemem előtt. Ha csoportvezető leszek, akkor jó példát kell, hogy mutassak a beosztottaimnak, csak így várhatok majd el tőlük is a pontosságot.



Aki pedig a kelleténél több cipőt halmozott fel, mitévő legyen? 

Ha a vásárlás okozza az örömet, ám utána a legtöbb cipellő csak porosodik a gardrób szekrényben, akkor tervezzük meg, hogy rendszeresen eladjuk a "régi" darabokat. Az eladásban örömünket lelhetjük, hiszen a befolyt összeg (különösen, ha ügyesek vagyunk az eladásban), újabb szerzeményekre fordítható. Így nem a család büdzséjét kell majd megrövidíteni, és elkerülhető a vita is életünk párjával.
Ha viszont a cipő birtoklása a lényeg, akkor köthetjük időszakokhoz, vagy alkalmakhoz a cipő vásárlást.
Például, jutalom lehet a cipő vásárlás a jövőben, ha egy-egy projectet sikeresen zártunk.
Vagy célul tűzhetjük ki, hogy minden szezonban egyszer, a leárazáskor fogunk élni a gyűjtő szenvedélyünknek. Így keretek közé szorítjuk, de nem vonjuk meg magunktól a dolgot, ami fájdalmas lenne és csak sóvárgást eredményezne. A cipő vásárlást várva várt, örömteli alkalommá tesszük, amikor újabb beszerző körútra indulhatunk. Ha nekem lenne ilyen szenvedélyem, a fogadalmam valahogy így szólna:

- Szeretném, ha a párom nem morogna annyit a rengeteg cipőm tárolása és a ráköltött pénz miatt. Fogadom, hogy havonta csinálok egy selejtezést a cipőim között ezentúl. A megunt, vagy csak a vásárláskor kívánt darabokat felteszem a netre, és eladom. Új cipőt ezentúl ezeknek az árából vásárolok majd.

Fontos, hogy minden "fogadalmunkat" olvassuk el naponta, és képzeljük el azt az érzést, amikor ezek a célok már megvalósultak! Éljük át nap mint nap ezeket a kellemes érzéseket, így is támogatva azok megvalósulását!

Ha a fentiek alapján átértékeljük a fogadalmainkat, már ki is töröltük a beléjük kódolt kudarc faktort és az idén nem hiába mondtuk éjfélkor:

"FOGADOM, HOGY AZ IDÉN......."

A fenti gondolatokkal, sok sikert, kitartást és nagyon boldog Új Évet kívánok Önnek és családjának!

                                                        Kóbor Virág, az Ön Life-coach partnere,
                                                        virag.kobor kukac gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése