2014. május 26., hétfő

Mi az a coaching?

Kedves Olvasóm,

az előző bejegyzésben írtam arról, hogy mit jelent a Coach és a Life Coach kifejezés.

Most nézzük meg, mi a coaching? 

Egy beszélgetés sorozat Coach és Ügyfél között (minimum 3 maximum 12 alkalom), amely során az Ügyfél az adott témában új nézőpontokat kap, és képes lesz új módon viszonyulni a helyzethez.

Vannak, akik ezt a folyamatot a hegymászáshoz hasonlítják. Az Ügyfél a hegymászó, kapaszkodik a csúcs felé, és ott van mellette a Coach, aki biztosítja őt, biztatja, támogatja. 

Én az Ügyfelet egy gyalogló emberhez hasonlítanám, aki járja a maga életútját a céljai felé, elérkezik egy elágazáshoz, ahol elbizonytalanodik, új nézőpontokra, motivációra, inspirációra van szüksége, hogy tovább tudjon haladni. A Coach pedig egy vándor, aki csatlakozik hozzá ennél az elakadásnál, beszélgetésbe elegyednek, közben lassan elindulnak, egy darabon együtt haladnak, az Ügyfél megerősödik, ismét látja maga előtt a célt, s a következő elágazásnál elválnak útjaik. Az Ügyfél pedig önállóan, magabiztosan halad tovább az útján.



Bizonyára felmerül Önben a kérdés, kiknek tud segíteni a Life Coach?

Egészséges, felnőtt embereknek.

A coachingban elsődleges, hogy a Coach és Ügyfele felnőtt-felnőtt kommunikációban van egymással. 

Mit jelent az, hogy felnőtt-felnőtt kommunikáció? 

Az ilyen kommunikációban a felek egyenrangúak, tisztelettel viselkednek egymással, kölcsönösen támogatják egymást. Ehhez a kommunikációhoz egészséges, felnőtt személyiség kell. Tehát 16 évesnél idősebb, felnőtt-felnőtt kommunikációra képes személy.

Mit jelent az, hogy egészséges felnőtt? 

A coach nem pszichológus, személyiséget nem fejleszt, lelki traumákat, múltat nem boncolgat. A jövőre tekint, segít elég jó megoldásokat kidolgozni az adott helyzetben. Olyan személyeknek segít, akik önállóak, csupán akadt egy olyan probléma az életükben, amivel nem boldogulnak az eddig használt eszközeikkel. 

Milyen ügyekben segít a Life Coach?

Olyankor érdemes Coach-hoz fordulni, ha az Ügyfél nem látja a kiutat egy-egy élethelyzetből. Álláskeresésben, párkapcsolati problémákban, családban kialakult nehéz helyzetekben, szülő és kamasz közötti gondokban, burn out (kiégés) esetén, munkahelyi problémákban, társkeresésben, vagy egyszerűen ha csak jobban szeretné magát érezni a világban. 

Mit nem várhat a coachingtól?

A Coach nem tanácsadó. Nem kínál megoldást az Ügyfél problémájára. 
Az Ügyfélben ott rejtőzik a megoldás, csupán olyannyira belebonyolódott a helyzetbe, hogy nem látja meg. Mint amikor valaki keresi a szemüvegét, mert el kell olvasnia valami nagyon fontosat, minden helyet átkutat ahová tenni szokta, mégsem találja. Aztán egyszer csak belenéz a tükörbe, és megpillantja a feje búbjára feltolt szemüveget, ami mindvégig ott volt. 
A Coach a tükör, amiben megpillanthatja magát az ügyfél és megtalálhatja a maga megoldását.



Tartson velem legközelebb is! El fogom mesélni, hogyan zajlik egy coaching ülés.


                                                                  Kóbor Virág, az Ön Life Coach partnere
                                                                  virag.kobor kukac gmail.com




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése